Välkommen till

FRÅGOR & SVAR

Trygghet och elegans, från nos till svans

Hur går ett besök till för en vuxen hund första gången?
När du kommer så tar jag emot er. Är din hund lite blyg så går jag ut så ni kan gå in i lugn och ro tillsammans. Vi går sedan in i min ”lounge” där det är lite mysigt och avkopplande. Du släpper lös din hund så den får nosa in sig och känna sig lite trygg.

På bordet har jag 5 burkar med godis. Hunden får gärna gå fram och nosa och välja favoritburken för dagen. Jag har även lickimats där det går att trycka ner goda pastejer och det tar lite tid att få slut på det. Den brukar jag spara tills hunden är på bordet. Är hunden lite blyg kastar jag ut godis på golvet så brukar det visa sig där vilket som smakar godast.

Gillar inte din hund godis så brukar det ibland funka bra med en leksak också.  Under tiden som hunden undersöker och äter/leker så pratar vi om frisyr och jag kommer även att ställa en del frågor om hunden och dess vardag. När vi känner oss klara så är det dags att flytta träningen till salongen. Där får hunden känna på bordet, få belöning, titta på alla saker och känna in miljön.

Därefter är det bad och fön. och sedan klipps hunden i önskad frisyr.  Under tiden som hunden blir behandlad tar vi små micropauser med jämna mellanrum, det hjälper både mig och hunden att orka och hålla fokus. Du får en tid för hämtning eller så kommer vi överens om att jag skriver till dig ca 20 minuter innan hämtning Vill du som ägare stanna så går det jättebra, men endast en ägare åt gången och barnen får stanna hemma. Du får också vara beredd på att du kanske måste stanna om din hund är rädd och ängslig, då är det fint med lite stöd.

Hur går ett valpbesök till?
När du bokat ett valppaket kommer ni hit 3 gånger á 45 minuter med några dagars mellanrum.

Valpen får samma procedur som den vuxna hunden, men i ett lite lugnare tempo och under en längre period.

Valpen får gott om tid att känna in miljön och mig, lyssna på fönen, maskinen, titta på klotången mm mm.

Hur går ett besök till för den vana hunden/stamkunden?
Det går till på samma sätt som ovan, men mina stammisar är ju varma i kläderna och kräver liksom med en bestämd blick och kroppshållning att jag genast ska påbörja hela proceduren så de får allt godis som tänkas kan.

Och att hoppa upp och och ner från bordet är det bästa som finns helt enkelt, naturligtvis på mina signaler och det vet dom också. Så ibland kan dom trycka in nosen i ansiktet på mig och stirra med bestämd blick. Då vet jag, det är dags för en micropaus.

Hundar är läraktiga och vill väldigt gärna samarbeta. 

Behandlas alla hundar lika?
Hundar är individer och behandlas olika utifrån det, men grunden är densamma och därifrån får man fixa och trixa så att det passar just den individen.

Och att alla hundar behandlas lika väl är såklart en självklarhet.

Jag vill ha lång päls på min hund, går det?
Självklart kan du ha lång päls på din hund. Det du måste vara medveten om är att en lång päls kräver mycket skötsel och där får man ta sig en tankeställare om det är värt det.

Kortare päls kräver mindre skötsel helt enkelt. Se över din och familjens livssituation. Är skogsturerna roliga med diverse kottar och barr i pälsen?

Är det en ständigt kamp med pälsvården så hunden springer och gömmer sig så fort borsten kommer fram. Jag vet vad mitt svar är, pälsvård ska vara trevligt och avkopplande, inte en kamp.

Om du kommer till mig och vill behålla längden på pälsen måste hunden vara helt tovfri.

Om du sätter kammen ända nere vid huden och drar den genom pälsen helt lätt, då är din hund tovfri. Fastnar kammen på vägen, då är den inte tovfri.

Jag reder inte ut tovor då det är väldigt smärtsamt för hunden.

Hur gör jag för att få bort tovorna, vilka produkter och kammar/borstar ska jag använda?
Det här är den ständiga frågan i alla forum på Facebook och en väldigt vanlig fråga som jag får.

Då det inte finns några genvägar, kammar, borstar eller produkter som tar bort tovor på ett vettigt sätt  utan att göra hunden illa då det är väldigt smärtsamt så har jag bara ett svar på den frågan.

Klipp ner hunden så alla tovor försvinner. Det går att ta bort enstaka små tovor genom att klippa igenom dom med en vass sax och sedan kamma/karda väldigt försiktigt.

Hur gör jag då för att inte få tovor?
Hemligheten heter bad och fön med ganska täta intervaller. En Pudel bör du bada åtminstonde var 10:e dag för att hålla den i fin päls och undvika tovor, i vissa perioder även tätare.

Nu menar jag om du vill ha en längre päls, klipper du ner hunden så krävs minimalt med pälsvård.

Tänk även på att bada och torka hunden efter att den badat i havet eller sjön. En päls som självtorkar ”packar” lätt ihop och tovorna är ett faktum.

Ta bort allt som hamnar i pälsen efter promenader så det inte blir en grogrund för tovor. Håll efter extra noga på ställen där det blir friktion t ex bakom öronen, armhålorna, handleden precis ovanför framtassen på baksidan, i ljumskarna, runt svansfästet och där halsbandet /selen sitter där bildas det lättare tovor.

Jag badar, fönar och borstar och ändå är det nya tovor dagen efter. Vad gör jag för fel?
När hunden är runt 7-10 månader, det kan variera, så kommer den in i den så kallade tovåldern. Då krävs det extra mycket jobb för att hålla pälsen tovfri.

Du gör inget fel, utan pälsen är bara helt omöjlig. Det som sker är att pälsen ändrar struktur från valp till vuxenpäls, valppälsen fälls av och lindar in sig i resten av pälsen, men ha tröst, det blir bättre jag lovar.

Under den här perioden får man bestämma sig om det är värt att bada en lång päls kanske 2 gånger i veckan eller kanske klippa ner den.

Jag valde det senare på min Storpudel Luna som var i utställningspäls just under den perioden, det blev helt enkelt ohållbart då min tid inte räckte till. Det bästa är att det blir bättre med tiden och pälsen växer växer ut igen.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.